Friday, December 02, 2005
pantun kasih



















Ikan kerapu ikan jenahak,
Berenang-renang di laut dalam;
Mana kutahu kasih semarak,
Terkenang-kenang siang malam.

Berenang-renang di laut dalam,
Lubuk biru banyaklah ikan;
Terkenang-kenang siang malam,
Hati rindu padamu tuan.

Lubuk biru banyaklah ikan,
Orang datang naik perahu,
Hati rindu padamu tuan,
Sungguh sayang tuan tak tahu.

Orang datang naik perahu
Menanti pula tepinya titi;
Sungguh sayang tuan tak tahu,
Bahasa saya bahasa hati.

Menanti pula tepinya titi,
Bawa udang jadikan umpan;
Bahasa saya bahasa hati,
Rasa sayang lama tersimpan.

Bawa udang jadikan umpan,
Hendak memancing si ikan kurau;
Rasa sayang lama tersimpan,
Sejak menjeling kita bergurau.

Hendak memancing si ikan kurau,
Angin bertiup terangnya bulan;
Sejak menjeling kita bergurau,
Ingin hidup denganmu tuan.

Angin bertiup terangnya bulan,
Dapat sudah ikan gelama;
Ingin hidup denganmu tuan,
Senang susah kita bersama.

Nukilan tinta: Siti Zaleha M. Hashim ( Dewan Sastera, Nov. 2005)

pantun kasih .....aku memang sukakan pantun dan juga segala serbi sajak atau kata mudahnya puisi hasil seni eheh aku kan insan seni ..so kena buat yang berkaitan dengan senikan ..sebenarnya pantun ni aku salin dari web blog kawan aku http://zam2u.blogspot.com eheh sebab dah suka pantun ni aku ambil..pada kawan aku maaflaa tak minta izin dulu sebelum letak kat my blog ni ...maaf ek suke sangat pantun ni.. semua yang kat atas adalah semangat kekuatan aku ..tu sebahagian dari anak2 buah aku..diorang ni penyeri hidup aku selama ni aku memang terlalu rapat dgn siorg semua ni masa raya kat umah ayah aku..eemm kan mak ngan ayah aku dah berpisah masa aku umur 5 tahun lbh kuranglaa tp kita orang masa raya mesti kena melawat dia so pg raya 2 tempat laa kena pi umah mak aku eheh yg ni bukan pi stay ..then umah ayah aku...hari ni dah 30 syawal hari terakhir raya emm hari ni gak aku ada open house umah boss aku ..pilaa makan free jimat duit belanja makan malam nanti..eheh :) ..then esok hari minggu ..ok beb ni aku curi masa jap jah nak letakkan pantun dalam blog ni just curi masa kerja ni eheh :) cau cin cauauaua ..
masak lodeh dalam periuk ,
ikan pari masak sambal
cau dulu aku beb
esok lusa baru nak update eheh eheh cam tak kena jah pantun ni ..oklaaa

1 Comments:

At 9:35 pm, Blogger adi said...

wow bermadah ker now? he heh eh

KLCV

 

Post a Comment

<< Home


Permulaan...

  • Home
  • E-mail Saya
  • Buku Tetamu.. Sila Tinggalkan Pesanan


  • Tentang Aku...

    My Photo
    Name:
    Location: Balakong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

    aku ada lah aku .. gelaran pokcik aku terima dengan senang sekali .. apa segala pokcik coretkan dalam blog ni adalah hak dan pandangan peribadi pokcik .. kalau sesiapa tak suka apa yang pokcik borakkan maaflaaa ni adalah hak pokcik di sebuah negara yang aman damai ni .. pokcik bukan artis jauh sekali nak terkenal tp pokcik adalah pokcik yang takda orang lain dapat menjadi pokcik .. sumber inspirasi tentulaah mek pokcik.. anak seorang penoreh getah dari kuala krai..menjelajah ke kota kuala lumpur hanya nak mengejar sebuah cita2 membahagiakan yang ada di sana .. buat kawan2 pokcik yang baru yang lama korang yg selalu datang dan selalu jua pergi ..itulaa asam garam berkawan masa manis bersama masa sedih susah nak berjumpa .. bacalaa blog pokcik ni akan tau laa sapa pokcik ..anak seorang penoreh getah yg punya keazaman wlpun seribu halangan mendatang..!!



    Cuaca & Waktu...

    Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast


    Coretan Dahulukala...

  • tak tahu
  • hilang tension ...!!!! lawak sikit
  • bahagia
  • hadiah
  • apa ek..
  • persahabatan!!!
  • MASA
  • malam ..lewat
  • kereta
  • tanpa dia


  • Teman BicaRa PokCIk

  • HasrulMuin, Ganu Kita
  • Hairi, JB
  • Iz, Bangi
  • Zam, Story of Us
  • Ross, Shah Alam
  • Saif, Orang KL
  • Reez, Transcript Of My Life
  • Suhaimi Pengacara
  • Raja Pelaut
  • Seroja
  • Affendi Osman
  • Abg Bad ERA
  • Mizi "MiziOnline"
  • Cuya
  • Anggeriq
  • Dongsanchai
  • Hapizx kelate
  • OntahsapO
  • Jowopinter
  • DikYah KEKasih Gelap ku
  • Kujie
  • Kak KAsiH TerSaYang
  • NAZZMAN
  • PUTUBAMBU
  • ABe Eq
  • Pika Merah GeNg BadminTon Pokcik
  • TOK NABE GenG BuDu PokCIk
  • UNCLE J SAIE POKCIK
  • CAPPUCINO ORE KELATE DOK OBERTHESEA GENG PETAI POKCIK
  • ABE ADIE NUN DI LANGKAWI
  • SYAM GENG POKCIK
  • MDMZEND ANAK DIA COMEL
  • AZZA AWEKS KELATE GENG POKCIK
  • CUTE PANDA
  • GIDONG ORE JAUH
  • LANUN YANG TAK JAHAT
  • ABE PUTRA GENG PETAI


  • 'Link' Berguna...

  • Google News
  • Yahoo
  • Hotmail
  • Maybank2U
  • The Star
  • Berita Harian
  • RHB
  • e-Kawan
  • MySpace
  • Friendster
  • Air Asia
  • Golden Screen Cinema
  • KLSE
  • TM Net


  • Arkib...
  • August 2005
  • September 2005
  • October 2005
  • November 2005
  • December 2005
  • January 2006
  • February 2006
  • March 2006
  • April 2006
  • May 2006
  • June 2006
  • July 2006
  • August 2006
  • September 2006
  • October 2006
  • November 2006
  • December 2006
  • January 2007
  • March 2007
  • April 2007
  • May 2007
  • June 2007
  • July 2007
  • August 2007
  • September 2007
  • October 2007
  • November 2007
  • December 2007
  • March 2008
  • April 2008
  • June 2008
  • July 2008
  • August 2008
  • September 2008
  • October 2008
  • November 2008
  • April 2009
  • July 2009
  • August 2009


  • Istimewa...
    Untukmu...

    Jom Sembang...





    Jumlah Pelawat...
    Jumlah Lawatan...
    Terima kasih kepada: -

    Terima kasih kepada CHERYL
    Photobucket
    Blogger
    Chatterbox
    MSJ Box