Tuesday, October 28, 2008
MEncaRi KedaMaiAn Hati..





merenung jauh melayan fikiran entah ke mana..bawa diri sorang..!




sabtu lepas ..pokcik sebenarnya banyak melayan perasaan ni entahlaa apa kena dengan diri ni pokcik pun tak tahu ..mungkin fikirkan ke mana arah tuju hidup ni..ke mana haluan nak di bawa ..usia dah makin bertambah ni banyak nak kena fikirkan ...bermacam-macam ada dalam kotak fikiran ni ..
pagi hari dah bangun memang pokcik dah tak boleh nak lelapkan mata..nak pejamkan mata ni ada saja yang berlegar dalam fikiran ...datang pasal kerja , pasal family kat kampung , pasal kerja yang tak pernah nak habis melayan kerenah customer yang tak pernah faham diri pokcik ..segalanya ada..
dah pagi2 tak leh tido ..pokcik buat la kemas rumah yg takda apa2 tu ..lps tu drive keta kesayangan pokcik tu pi servis ..kesian kat dia pokcik bawa lasak2 balik kg ..this time around dia lak nak kena di manjakan ..pi cuci kasi bersih dalam luar , lps tu lak pi servis tukar minyak hitam ngan buat allignment ..dah lari kiri kanan keta pokcik ni...dah habis memanjankan keta pokcik ni ..pokcik dah takda arah tuju ..oleh kerana dah dekat dengan putrajaya pokcik ..terus ke sana..maybe mencari ketenangan di sana ..
biarlaa diri ini sendiri ..bawa tanpa arah tujuan ..akhirnya pokcik sampai kat tasik putrajaya mungkin di situ pokcik akan menemui kedamaian yang dicari selama ini ..sebuah ketenagan yang diterokai dengan minda yg tenang tanpa gangguan dari sesiapa ..beginila pokcik kalau sapa2 nak kenal pokcik ..pokcik senang mencari ketenangan sebegini tanpa kacau sesiapa tanpa ganggu hidup sesiapa..pokcik ucapkan terima kasih laa pada sesiapa yg cuba buat pokcik tak tenang..pokcik anggap tu semua dugaan dariNya ..apa saja kita buat takkan memuaskan hati semua orang ...apa saja perilaku kita tentunya mengundang sebuah kebencian entah dari mana ..biarlaa pokcik tak heran semua tu ..sbb pokcik tahu apa yang pokcik buat ..dan pokcik tahu siapa diri pokcik ini ..
walaupun takda yang memahami diri ni..biarlaa kedukaan pokcik tanggung sendiri tapi kegembiraan yang pokcik perolehi akan dikongsi bersama keluarga tersayang pokcik ..hanya mereka bertakhta di hati ..
di tasik ni..pokcik merenung jauh ...sedih pun ada ..air mata jernih kadang-kadang terlepas jua tanpa pokcik sedari bila terkenangkan apa semua yang telah berlaku dan semua peristiwa silam yang telah mendewasakan pokcik menjadi pokcik sekarang ..!pokcik terfikir dan terhenti seketika bila persoalan "apa pokcik sudah sumbang kan pada family pokcik" Berguna kah pokcik , berbaloi ke pengorbanan mek pokcik selama ni ..aarrrggghh ..!persoalan sebegini timbul bila mereka memerlukan pertolongan pokcik tp pokcik tak dapat hulurkan ..apa guna pokcik jadi anak , apa guna pokcik jadi adik , apa guna pokcik jadi bapa sedara ..apa guna semua ni ...di saat mereka semua memerlukan pokcik tak mampu ..arrrrghhh !aku benci diri aku sendiri ..aku benci ..kenapa aku tak da upaya semua ni......!
di tasik yang tenang ini jua ..berbagai persoalan hidup datang ..ke mana arah tuju akan pokcik bawa diri ni ..belum terungkai sebuah misteri dalam diri ini..kadang-kadang pokcik belum faham siapa diri pokcik yang sebenarnya ..masih jauh di sudut hati ..sebenarnyaaa aku kesunyian.....!sunyi tu perlu tp bila terlalu sunyi itu membunuh aku...!

10 Comments:

At 3:31 pm, Blogger arsaili said...

salam kenal...iskk2..awat melancholic sangat posing tu bro..ahahaha

 
At 6:30 pm, Blogger Asmadi said...

salam arsaii ..kenal laa tak salah pun hehe..

biasala time jiwang datang gitu laa pokcik haha!

 
At 10:32 pm, Blogger kami said...

Sabar ajer Madi... Apapun ko dah jadi anak yang berguna kepada keluarga ko... walaupun ko rasa masih belum cukup.. tapi family ko dah merasa lebih daripada cukup tentang apa yang ko dah lakukkan.. paling penting!! ko jadi ROLE MODEL kepada adik-adik ko dan jadi kebangaan keluarga! Chia yok!

KAMI doa kebahagian ko OKAY!

 
At 10:39 pm, Blogger kami said...

Mcm zalim lak Pokcik pada diri sendiri.Kemana jauh pun kita pergi tetap masalah takan selesai. Begitu la rumlah insan dimuka bumi ni.Hanya dengan beribadat serta solat leh mendamaikan Jiwa & merehatkan minda.Asal usul kejadian dah di jadikan begini, tidak sempurna.So pokcik leh berusaha memenuhi kehendak & keperluan,kepada yg termampu saje.

 
At 11:23 pm, Blogger cappuccino said...

pokcik..sbr..sbr...kdg2 tu kite perlukan ketenangan gak..kalu rase tensyen2 gak ape kata kuar window shpg ker...tidooooo pn ok gak hehheeh..kalu tnsyn lagi gak meh sini kite gi jln2 UK nak hehehhe...

 
At 10:41 am, Blogger PUTUBAMBU said...

sabar dan bertenang..

hidup ini tak lari dari masaalah.. usaha dan doalah agar kita dapat mengatasinya..

 
At 11:33 am, Anonymous Anonymous said...

hermmm...suatu hari nanti...
mungkin?

 
At 11:50 am, Blogger i-chimera said...

Nikkoh jelah pok cik... ada org tempat nak bercerita kalau ada masalah...

 
At 8:08 pm, Blogger Ad Rifza said...

Sedih plak baca titipan pokcik kali ni...Sabor lah pokcik..Biasalah tu kdg2 sunyi menerjah...Jgn duk ikut sgt perasaan tu..Byk2 istighfar..Keluarga kt Kg pehe doh Pokcik..Byk doh tolong tu..Ada rezeki lebih pasni tolong lagi...Insyallah..Niat yg baik Allah permudahkan..

 
At 12:03 pm, Blogger My Green Jade said...

madi..relax kays..istighfar byk2 kays

act..madi dah jd yg t'baik pd family..

berbakti lah setakat yg t'mampu..InsyaAllah dorang fhm..Madi x slh pe2 pong..mmg perit x dpt membantu disaat dorang memerlukan madi..tp itu jer yg mampu kite hulurkan..

**rajin2 lah solat Dhuha kays utk melapang & membuka pintu rezki kita..InsyaAllah Allah makbulkan.. :)

 

Post a Comment

<< Home


Permulaan...

  • Home
  • E-mail Saya
  • Buku Tetamu.. Sila Tinggalkan Pesanan


  • Tentang Aku...

    My Photo
    Name:
    Location: Balakong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

    aku ada lah aku .. gelaran pokcik aku terima dengan senang sekali .. apa segala pokcik coretkan dalam blog ni adalah hak dan pandangan peribadi pokcik .. kalau sesiapa tak suka apa yang pokcik borakkan maaflaaa ni adalah hak pokcik di sebuah negara yang aman damai ni .. pokcik bukan artis jauh sekali nak terkenal tp pokcik adalah pokcik yang takda orang lain dapat menjadi pokcik .. sumber inspirasi tentulaah mek pokcik.. anak seorang penoreh getah dari kuala krai..menjelajah ke kota kuala lumpur hanya nak mengejar sebuah cita2 membahagiakan yang ada di sana .. buat kawan2 pokcik yang baru yang lama korang yg selalu datang dan selalu jua pergi ..itulaa asam garam berkawan masa manis bersama masa sedih susah nak berjumpa .. bacalaa blog pokcik ni akan tau laa sapa pokcik ..anak seorang penoreh getah yg punya keazaman wlpun seribu halangan mendatang..!!



    Cuaca & Waktu...

    Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast


    Coretan Dahulukala...

  • THE BoLd CeLEBRaTIOn & KarOKe !
  • BaliK RayA The SeRies ..Episod Terakhir !
  • Balik Raya The Series ..Episod 4
  • Balik Raya The Series ..EpisOd 4
  • NoTa Kecil DarI Dia..
  • OPEN HOUSE..
  • Balik Raya The SeRiEs..EPisoD 3
  • BaLiK RaYa The SeRieS...EPisOd 2
  • BaLik Raya THe SeriEs ..2008
  • SAlAm LeBaran 1429 H


  • Teman BicaRa PokCIk

  • HasrulMuin, Ganu Kita
  • Hairi, JB
  • Iz, Bangi
  • Zam, Story of Us
  • Ross, Shah Alam
  • Saif, Orang KL
  • Reez, Transcript Of My Life
  • Suhaimi Pengacara
  • Raja Pelaut
  • Seroja
  • Affendi Osman
  • Abg Bad ERA
  • Mizi "MiziOnline"
  • Cuya
  • Anggeriq
  • Dongsanchai
  • Hapizx kelate
  • OntahsapO
  • Jowopinter
  • DikYah KEKasih Gelap ku
  • Kujie
  • Kak KAsiH TerSaYang
  • NAZZMAN
  • PUTUBAMBU
  • ABe Eq
  • Pika Merah GeNg BadminTon Pokcik
  • TOK NABE GenG BuDu PokCIk
  • UNCLE J SAIE POKCIK
  • CAPPUCINO ORE KELATE DOK OBERTHESEA GENG PETAI POKCIK
  • ABE ADIE NUN DI LANGKAWI
  • SYAM GENG POKCIK
  • MDMZEND ANAK DIA COMEL
  • AZZA AWEKS KELATE GENG POKCIK
  • CUTE PANDA
  • GIDONG ORE JAUH
  • LANUN YANG TAK JAHAT
  • ABE PUTRA GENG PETAI


  • 'Link' Berguna...

  • Google News
  • Yahoo
  • Hotmail
  • Maybank2U
  • The Star
  • Berita Harian
  • RHB
  • e-Kawan
  • MySpace
  • Friendster
  • Air Asia
  • Golden Screen Cinema
  • KLSE
  • TM Net


  • Arkib...
  • August 2005
  • September 2005
  • October 2005
  • November 2005
  • December 2005
  • January 2006
  • February 2006
  • March 2006
  • April 2006
  • May 2006
  • June 2006
  • July 2006
  • August 2006
  • September 2006
  • October 2006
  • November 2006
  • December 2006
  • January 2007
  • March 2007
  • April 2007
  • May 2007
  • June 2007
  • July 2007
  • August 2007
  • September 2007
  • October 2007
  • November 2007
  • December 2007
  • March 2008
  • April 2008
  • June 2008
  • July 2008
  • August 2008
  • September 2008
  • October 2008
  • November 2008
  • April 2009
  • July 2009
  • August 2009


  • Istimewa...
    Untukmu...

    Jom Sembang...





    Jumlah Pelawat...
    Jumlah Lawatan...
    Terima kasih kepada: -

    Terima kasih kepada CHERYL
    Photobucket
    Blogger
    Chatterbox
    MSJ Box