Monday, October 06, 2008
BaLik Raya THe SeriEs ..2008

ni hari ke 2 pokcik kat rumah ..hari isnin ..suasana berbuka beramai-ramai ..tak sempat nak ambil pic orang lain sbb pokcik dah memang gian tgk budu ngan petai hah..!!
Juadah berbuka puasa di hari Ke 2 di kampung tercinta ..nampak tak tuuu uyg putih heeh petai laa peberet pokcik

acara koyok nyior hehe (kopek kelapa) nak wat persiapan raya ..

ni makanan rasmi pokcik kalau kelik kg ,..cuba teka sapa dapat teka pokcik kasi sebotol percuma


Peberet pokcik ..petai jeruk air tangan mek

antara permata pokcik ..tak leh nak berenggang ni ..ikut jah mana pokcik jalan
Juadah Berbuka hari pertama sampai kg ..tu nampak mesti ada petai ngan budu kan haah tak leh nak lari mana ..namanya orang kampung ..:)
kembali dah semula ke kota kl ni ..mulakan semula apa yg dah dimulai dulu hanya bercuti seminggu balik kg sonyap jela kan pokcik..rindu sungguh pokcik pada kawan-kawan blog ..terima kasih laa ya yang datang melawat pondok usang pokcik ni semasa ketiadaan pokcik ..kembali ke kg ..kuala krai kelantan ..



buat yang dah tahu .pokcik bertolak pulang ke kg pada ahad 28 September 2008, lebih kurang pukul 3 pagi pokcik ambil anak buah kat cheras dan terus masuk ke highway MRR2..perjalanan kira ok tak banyak sgt kereta mungkin dah ramai yang rancang perjalanan lebih awal ..pokcik bawa slow ajelaa bukan apa ..co -pilot dua2 perempuan yg takda lesen tak reti nak drive .harap pokcik yg dah tua ni jela drive sensorang ..mata yang amat ngantuk ..berhenti rehat sat kat petronas bentong ..tido dalam 1 jam lebih then teruskan perjalanan..tido lagi kat benta ..ngatuk wehhh...then tido lagi tap tak tau lokasi mana hehe ..pokcik park keta tido aje ..alhamdulillah dalam kul 1130 am cam tu selamat sampai kat kg ..

kalau dah tiba kampung tercinta ni tau jelaa kan ..serangan pertama anak2 buah pokcik berkerumun semua ..tu dia seramai 25 org anak buah semua ada ..keta pokcik yang kecil dan lawa serta comel tu penuh laa musim raya ni ..jadi teksi tak bermeter ..tp best laa perasaan bawa dorang semua jalan2 pusing kg ,,best gilerr ..hilang segala masalah keja ..masalah cinta oppsss ni kalau ada ..

sampai bab berbuka puasa lagi malatop..juadah memang ringkas tp yang buat best tu makan bersama orang yang pokcik sayang dan rindu ..nak tahu juadah berbuka ,,mek masak ikan patin asam pedas ala cara kampung , petai jeruk air tangan mek gak , budu di letak limau nipis ngan cili ,ada ikan goreng ..ahah ringkas saja tp makan tu pokcik tak ingat dunia ..4 kali tambah hehe ..pokcikpun agak terkejut dengan selera makan ..setahu pokcik iblis semua dah kena ikat hahah..cam mana pokcik leh makan punya banyak ni ..tapi kalau ikutkan sejarah pokcik kalau jumpa budu dengan petai jeruk kira 4 ke 5 pinggan tu normal aaa tak yah nak terkejut ek ..tu aje laa pokcik makan ..petai jeruk tu pokcik makan macam kacang aje ahha best wooooo..tp mulut tu tahu jela kan sendiri cam mana haahh..!!

hari ke 2 kat kg pun cam tu laa meriahnyaa ..samala tahap makan pokcik tak berubah tp rasanyaa macam bertambah ..rasanya balik raya the series episod pertama berakhir dulu ..nanti pokcik citer lak pasal persiapan raya ..lagi bestt weehh..wassalam ..









20 Comments:

At 1:29 pm, Blogger adie-ishmael said...

petai jeruk...feberet abang tuh!!! poskan ke sini 2 balang...boleh???

 
At 2:51 pm, Blogger My Green Jade said...

huiskhh...dasat selera mkn pokcik madi..ngalahkan jin iprit ngeh ngeh..hik2

alerrr madi...meleleh ayaq lior nengok budu...gulp..peberet akok sjk zmn bezaman tuh uhuhuhu

samat kembali bekeja eh...

 
At 4:10 pm, Blogger nazzman ibrahim said...

fuyooooo selera kita sama la pokcik,petai jeruk mmg terangkat

 
At 4:26 pm, Blogger Asmadi said...

abg Adie ..meh kasi alamat penuh nanti pokcik poskan ngan pokok petai sekali ehheh ..mek pokcik buat tu petai jeruk sedap laa ,..makan macam kacang saja wat main2 gitu jah hheh!

 
At 4:27 pm, Blogger Asmadi said...

kak Tinie ..
tu laa adik akak ni entah dari mana dtg nafsu makan banyak hehe sesekali makan dengan org tersayangkan sodap yg amat sgt ..

kak..kembali bekerja jua .!!tak sabar nak tunggu minggu depan kan kak hehe..berdeabar ni hahha!

 
At 4:28 pm, Blogger Asmadi said...

nazz..

selera org kg macam kita ni tak lari kan ..ehhe pokcik ni kampung betul tak sesuai bawa ke majlis haha makan gelojoh ,,nampak petai ngan budu terus rambang mana..

kalau nazz buat open house sediakan budu ek utk pokcik hehe!

 
At 5:07 pm, Blogger My Green Jade said...

hehe tuler bedebap bedebup jantongku..tawkot..

**uikh..mane bley bwk madi g deting..kacao stim roll lah hahaha

no woris..pasni kite buli abg ipar cukop2 hahahaha :))

 
At 5:34 pm, Blogger Asmadi said...

alal tu akak pi dating bawa cameraman segala cam mana dia tak kaco ek hhehh!

tahu laa nak kenakan abg ipar cam mana heheh !nak buli habis2 san hehe!

 
At 10:41 pm, Blogger i-chimera said...

huhu... koyok nyor paka muluk boyo... sayo kalu kelik kappung, koyok nyor keno paka golok jah... muluk boyo lagi seney dihh...

hallamak... peta jerokkk.... teley air liur doh nih... gulp!!

 
At 10:44 pm, Blogger i-chimera said...

huhu... koyok nyo paka mulok boyo... seney dihh... ambo kalu kelik kappung kalu koyok nyo paka golok jah... dekat2 nok rayyo, koyok betambung-tambung... lengoh sendi...

hallamakk... peta jerokk... gulp!!! wak teley air liur jah... huhu

 
At 12:13 am, Anonymous sharidah said...

Ada orang jual ke petai jeruk. Tak pernah nampak dan rasa lah. Teringin lak

 
At 12:54 am, Blogger Asmadi said...

i-chimera ..

biaso pokcik koyok ngan pare jah ..ada mulut bouo ni senang lagi pun bayok nak kena koyok ..lenguh tangan ..nak keno mesin lagi whu ..kena parkinson sat masa mesin nyior ni ..

aik demo suko make petai jerok ko ..mek kawe wat sendiri tu..ada pokok petai kapo kawe ..meh laa ada bekal ni haha!

 
At 12:55 am, Blogger Asmadi said...

sharidah ..

banyak ada jual petai jeruk , pekan kat kuala krai banyak ..

tp petai jeruk tu special sbb mek pokcik buat sendiri ..

sekali rasa nak lagi lebih sedap dari KFC haah !

 
At 2:00 am, Blogger i-chimera said...

aiseh... tgk tu... sampai 2 komen saya kua kat situ... uh mula2 ingatkan tak klua, dah kena tulis sekali lagi... rupnya dua2 ada... ish ish ish...

 
At 8:32 am, Blogger PUTUBAMBU said...

uish..dahsyat tu...! petai ngan budu punya pasal..! makan tak ingat donia..! mak mertua lalu pun tak nampak dah..(eh, ada ke mak mertua? ekekek..)

kak putu kalau makan petai.. HANYA yg masak jek.. iaitu..SAMBAL PETAI..! kalau budu pulak.. HANYA makan kalau dibubuh dlm nasi kerabu jek..pasal aku tak nampak..ekkekee..

kalau dapat 2 makanan di atas tadi ni.. mmg le aku makan tak ingat dunia...hehehhe...

 
At 11:32 am, Blogger Asmadi said...

i-chimera ..

tak kisah nak post 2 kali ke 4 kali ke berkali2 pun takpa ..pokcik suka ada kawan2 dtg bertandang memeriahkan rumah pondok pokcik ni..!

 
At 11:38 am, Blogger Asmadi said...

kak Putu ..
petai dan budu adalah idaman terpahat di hati peberet tuu..kalau bakal -bakal mertua lalu pun pokcik wat pejam mata aje ..

rugi laa kak putu tak try ..petai ngan budu antara benda ajaib kat dunia hahh..mohh try ajak kat putu ..

wat open house ajak pokcik :)

 
At 10:36 am, Blogger sharidah said...

Teringin sangat nak makan petai jeruk macamana nak beli leh order x?

 
At 12:09 pm, Blogger Asmadi said...

kak sharidah ..

pokcik tak sure laa kl ni ada ke tak ..kalau pokcik balik kg .nati pokcik ambil yg mek buat ek ..leh kasi kat akak ..

 
At 5:11 pm, Blogger sharidah said...

terima kasih lah byk2 in advance tapi mmg teringin sangat sb x pernah tgk di kl ni

 

Post a Comment

<< Home


Permulaan...

  • Home
  • E-mail Saya
  • Buku Tetamu.. Sila Tinggalkan Pesanan


  • Tentang Aku...

    My Photo
    Name:
    Location: Balakong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

    aku ada lah aku .. gelaran pokcik aku terima dengan senang sekali .. apa segala pokcik coretkan dalam blog ni adalah hak dan pandangan peribadi pokcik .. kalau sesiapa tak suka apa yang pokcik borakkan maaflaaa ni adalah hak pokcik di sebuah negara yang aman damai ni .. pokcik bukan artis jauh sekali nak terkenal tp pokcik adalah pokcik yang takda orang lain dapat menjadi pokcik .. sumber inspirasi tentulaah mek pokcik.. anak seorang penoreh getah dari kuala krai..menjelajah ke kota kuala lumpur hanya nak mengejar sebuah cita2 membahagiakan yang ada di sana .. buat kawan2 pokcik yang baru yang lama korang yg selalu datang dan selalu jua pergi ..itulaa asam garam berkawan masa manis bersama masa sedih susah nak berjumpa .. bacalaa blog pokcik ni akan tau laa sapa pokcik ..anak seorang penoreh getah yg punya keazaman wlpun seribu halangan mendatang..!!



    Cuaca & Waktu...

    Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast


    Coretan Dahulukala...

  • SAlAm LeBaran 1429 H
  • mood raya...dah TIba
  • Diari Selesa ..
  • Peristiwa hari ini ..
  • DeMan ..tp..rindu !
  • Coretan seMinggu ..
  • Seharian Di Pejabat
  • Hari Minggu Yang terisi !
  • SemaLam yg Tak Sihat
  • 3 hari tanpa Malam


  • Teman BicaRa PokCIk

  • HasrulMuin, Ganu Kita
  • Hairi, JB
  • Iz, Bangi
  • Zam, Story of Us
  • Ross, Shah Alam
  • Saif, Orang KL
  • Reez, Transcript Of My Life
  • Suhaimi Pengacara
  • Raja Pelaut
  • Seroja
  • Affendi Osman
  • Abg Bad ERA
  • Mizi "MiziOnline"
  • Cuya
  • Anggeriq
  • Dongsanchai
  • Hapizx kelate
  • OntahsapO
  • Jowopinter
  • DikYah KEKasih Gelap ku
  • Kujie
  • Kak KAsiH TerSaYang
  • NAZZMAN
  • PUTUBAMBU
  • ABe Eq
  • Pika Merah GeNg BadminTon Pokcik
  • TOK NABE GenG BuDu PokCIk
  • UNCLE J SAIE POKCIK
  • CAPPUCINO ORE KELATE DOK OBERTHESEA GENG PETAI POKCIK
  • ABE ADIE NUN DI LANGKAWI
  • SYAM GENG POKCIK
  • MDMZEND ANAK DIA COMEL
  • AZZA AWEKS KELATE GENG POKCIK
  • CUTE PANDA
  • GIDONG ORE JAUH
  • LANUN YANG TAK JAHAT
  • ABE PUTRA GENG PETAI


  • 'Link' Berguna...

  • Google News
  • Yahoo
  • Hotmail
  • Maybank2U
  • The Star
  • Berita Harian
  • RHB
  • e-Kawan
  • MySpace
  • Friendster
  • Air Asia
  • Golden Screen Cinema
  • KLSE
  • TM Net


  • Arkib...
  • August 2005
  • September 2005
  • October 2005
  • November 2005
  • December 2005
  • January 2006
  • February 2006
  • March 2006
  • April 2006
  • May 2006
  • June 2006
  • July 2006
  • August 2006
  • September 2006
  • October 2006
  • November 2006
  • December 2006
  • January 2007
  • March 2007
  • April 2007
  • May 2007
  • June 2007
  • July 2007
  • August 2007
  • September 2007
  • October 2007
  • November 2007
  • December 2007
  • March 2008
  • April 2008
  • June 2008
  • July 2008
  • August 2008
  • September 2008
  • October 2008
  • November 2008
  • April 2009
  • July 2009
  • August 2009


  • Istimewa...
    Untukmu...

    Jom Sembang...





    Jumlah Pelawat...
    Jumlah Lawatan...
    Terima kasih kepada: -

    Terima kasih kepada CHERYL
    Photobucket
    Blogger
    Chatterbox
    MSJ Box