Tuesday, October 07, 2008
BaLiK RaYa The SeRieS...EPisOd 2

anak-anak pokcik ngan kak pokcik sedang layung ayam kampung (kira proses nak buang bulu yg degil .) kakak sulong pokcik ngan anak2 dia ..dok merebus ketupat ..ni dalam pkl 12 lbh dah ..biasa persiapan hari raya sampai ke pagi ..

teratak buruk pokcik ni ..takda apa-apa persiapan nak hiaskan rumah hehe budget dah lari jauh ..!

abg ipar pokcik dok gotel tepung gandum nak wat roti murtabak ..walaupun sehari sebelum raya ..meniaga kat tapak pasar malam..

hasil air tangan mek pokcik ..ketupat daun palas ..tiap tahun tiap kali raya ketupat daun palas adalah makanan wajib ..kalau takda rasanyaa macam tak berseri raya pokcik

mek pokcik tgh dok sediakan ketupat dalam palas utk anak-anak dan tetamu yang akan dtg beraya

anak -anak buah pokcik ni ..rajin tolong semua cabut bulu ayam kampung ..

anak buah pokcik ..firdaus dok intai ayam kampung dalam hutan belakang umah ..menyorok lak dalam hutan tu ..siap dah kena kepung ..jadi korban hari raya tahun ni ..
esipod ke dua pulak pasal balik raya the series ..kali ni pokcik akan citerkan pasal persiapan hari raya yang ala kadar dengan budget yang ada ..walaupun ala kadar tp kemeriahan tetap dirasai ..yang penting bukan budget tapi macam mana kita sambut dan dengan siapa syawal ni kita bersama ..tu yang akan tentukan kemeriahan hari raya ...
persiapan tahun ni ..mengorbankan 3 ekor ayam kampung ..sapa lagi kena kerahan tenaga..anak-anak buah pokcik yang seramai 25 org tu semua balik ..emmm apa lagi guna kesempatan yang ada nak dera dorang kejar ayam kampung ..ahah bukan selalu kan ..anak buah pokcik lak semua puasa eeh..hari-hari terakhir puasa takda belas kasihan tetap kena buat kerja ...seramai 5 orang nak dapatkan 3 ekor ayam kampung ..emm pokcik jadi perakam peristiwa aje ..tgk dari jauh haah..best wehhh perasaan tu seronok yang amat tgk anak2 buah gelak ketawa kejar ayam ni...masuk hutan kuar hutan terjun parit naik parit apa lagi semua diredah nak dapatkan ayam ni...bila dah dapat sekor ayam tu seronoknyaaa pokcik ....
bila dah dapat tangkap ..pokcik serahkan pada tok iman kampung tolong sembelihkan ..petua mek cakap ..kita kena kasi kat orang yang pandai sembelih baru daging ayam kampung ni rasa best ..manis aje..dah sembelih siap semua ..nak cabut bulu ayam lak ..ni masih lagi dalam kerahan tenaga ..anak-anak buah pokcik laa..dah siap 3 ekor ni ..persiapan terakhir serah pada mek pokcik nak jadikan rendang ayam kampung ..
dalam sibuk kejar ayam ni ..mek lak sibuk kat dapur nak siapkan ketupat daun palas ..mek tak buat banyak sbb dia pun masih tak sihat sgt ..mek buat atas permintaan anak-anak nak meriahkan hari raya ..dah siap buat bungkus diserahkan lak pada pokcik nak rebus lak ..part ni lama sikit nak menunggu air kering sampai tertido dah pokcik menunggu ....tp best kan buat persiapan raya ni ...
kawan-kawan tgk laa gambor ek letih lak nak bercerita eheh..nanti kalau ada pertanyaan letak aje dalam blog ni hehe..sama-sama pokcik menjawab ..
tunggu episod ke 3 balik raya the Series...Tungguuu










20 Comments:

At 6:29 pm, Blogger cappuccino said...

best je tgk pokcik beraya..balik kg msti la best dak..ayam kampung mmg kawe sukooo..ketupat kalu nk beli mahal doh loni deh..hari tu ma kawe kata 50sen sebutir..makkkoiiiii mahal gilosssss..

 
At 2:14 am, Blogger Ad Rifza said...

Meriah sggh Pokcik balik kg berayoo... oklee tu jrg2 balik..Sorry tak sempat nak gi umoh bz sesangat..Lama tak jumpa MEK..Hopefully nxttime kalo diizinkanNYA..Insyallah..

 
At 9:01 am, Blogger [yAN!e][pUTraJAya] said...

meriah nyer pokcik beraya....dah lupa kat kekasih gelap mu ini ker?

he he he

 
At 9:52 am, Blogger Asmadi said...

cappucino..

kelik kg aadalah benda paling best atas dunia ..dapat lak makan makanan kg lagi bertambah best ..

benda mahal belako doh lo ni ..buat sendiri jimat budget!

 
At 9:53 am, Blogger Asmadi said...

AD .
alhamdulillah meriah semuanya..

dtglaa kalau ada masa nanti umah pokcik !

 
At 9:54 am, Blogger Asmadi said...

Dikyah ..

kekasih gelap ku ..mana ada lupa ..ingat sokmo masa makan ahahh!

 
At 11:08 am, Blogger adie-ishmael said...

Hmm...cara balutan ketupat palas kat Kelantan tu dipanggil ketupat betina manakala cara balutan ketupat palas kat Kedah ni dipanggil ketupat jantan...nanti tgk kat blog abang bila sampai waktu N3 hariraya nnt. Hehehe...

 
At 11:15 am, Blogger Asmadi said...

abg adie.

ketupat pun ada jantan betina gak ke hehe ..kelakorrlaa pulok hahah!

 
At 8:01 pm, Blogger azza_irah said...

pokcik...
saje la wat org syahdu...rasa nok balik semula laaa...
adehhh...
mood duk kg lagi nihh..

 
At 9:05 pm, Blogger kami said...

Meriahnya beraya kat Kampong!

Apapun.. aku suspek ko la Madi! Eh! bukan suspek.. Respect.. walaupun ko dah jadi orang KL.. ko masih bangga dengan KAMPONG ko.!

Salute ah!

Paling best bab anak buah ko cabut bulu ayam tu... hehehhe... mcm anak buah aku kejar ayam keliling sawah plak...

apa pun... SELAMAT HARI RAYA!

MAAF ZAHIR BATIN dari KAMI sekeluarga!

 
At 12:03 pm, Blogger Asmadi said...

azza..

pokcik pun rasa tok sir nak kelik kl jah ..tp dah mencari rezeki sini kan .nak wat cam mana :)

 
At 12:05 pm, Blogger Asmadi said...

kami ..
thankslaa ..kampong pokcik tetap dihati walau di mana jua pokcik berapa ..sokmooooo sayang kampong pokcik ..

raya yg best nak buat persiapan laa kan ..meh laa dtg beraya kelantan lak he!

 
At 1:37 pm, Blogger gidong said...

Bestnya raya kampung asmadi hehe

 
At 9:24 pm, Blogger ari said...

Salam. Kg Pakcik di mana ? heheh baru nak kenall.... hehheheh
mesti best tinggal d kg kan...

 
At 9:23 am, Blogger TokNabe said...

Lamo doh ambo tak merasa ketupat daun palas ni, kalau kat johor ni jangan ler nak merasa ketupat daun palas. Tak de orang yang nak buat. Tu kekadang kalau kelik kelate memang ambo cari ketupat ni kat pasar2 pagi.

 
At 2:04 am, Blogger Asmadi said...

Gidong ..

kalau mahu raya kemeriahan raya dikg saya boloeh dtg ..bawa anak sama ya..

kalau raya Korban lagi meriah :) moh dtg ke kelantan!

 
At 2:05 am, Blogger Asmadi said...

ari ..
wkumsalam ..
pokcik ore kuala krai kelantan ..
kat kg best tenaang aje takda nak peningkan kepala ngan hal remeh temeh cam kl ni .!

 
At 2:07 am, Blogger Asmadi said...

tok Nabe ..

johor takdok ore buat ko tupat palas ni ..sedap kan tupat palas cicah lak ngan serunding gok waduhhh bertambah-tambah makan ..

nanti kita wat pesta ketupat palas !

 
At 12:18 pm, Blogger My Green Jade said...

ketupat daun palas beshhh..
akak skali mkn 5 bijik lom darab ngn bape kali makan sehari hahaha :))

ha sile la congak hahahahaha

 
At 12:18 pm, Blogger My Green Jade said...

ketupat daun palas beshhh..
akak skali mkn 5 bijik lom darab ngn bape kali makan sehari hahaha :))

ha sile la congak hahahahaha

 

Post a Comment

<< Home


Permulaan...

  • Home
  • E-mail Saya
  • Buku Tetamu.. Sila Tinggalkan Pesanan


  • Tentang Aku...

    My Photo
    Name:
    Location: Balakong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

    aku ada lah aku .. gelaran pokcik aku terima dengan senang sekali .. apa segala pokcik coretkan dalam blog ni adalah hak dan pandangan peribadi pokcik .. kalau sesiapa tak suka apa yang pokcik borakkan maaflaaa ni adalah hak pokcik di sebuah negara yang aman damai ni .. pokcik bukan artis jauh sekali nak terkenal tp pokcik adalah pokcik yang takda orang lain dapat menjadi pokcik .. sumber inspirasi tentulaah mek pokcik.. anak seorang penoreh getah dari kuala krai..menjelajah ke kota kuala lumpur hanya nak mengejar sebuah cita2 membahagiakan yang ada di sana .. buat kawan2 pokcik yang baru yang lama korang yg selalu datang dan selalu jua pergi ..itulaa asam garam berkawan masa manis bersama masa sedih susah nak berjumpa .. bacalaa blog pokcik ni akan tau laa sapa pokcik ..anak seorang penoreh getah yg punya keazaman wlpun seribu halangan mendatang..!!



    Cuaca & Waktu...

    Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast


    Coretan Dahulukala...

  • BaLik Raya THe SeriEs ..2008
  • SAlAm LeBaran 1429 H
  • mood raya...dah TIba
  • Diari Selesa ..
  • Peristiwa hari ini ..
  • DeMan ..tp..rindu !
  • Coretan seMinggu ..
  • Seharian Di Pejabat
  • Hari Minggu Yang terisi !
  • SemaLam yg Tak Sihat


  • Teman BicaRa PokCIk

  • HasrulMuin, Ganu Kita
  • Hairi, JB
  • Iz, Bangi
  • Zam, Story of Us
  • Ross, Shah Alam
  • Saif, Orang KL
  • Reez, Transcript Of My Life
  • Suhaimi Pengacara
  • Raja Pelaut
  • Seroja
  • Affendi Osman
  • Abg Bad ERA
  • Mizi "MiziOnline"
  • Cuya
  • Anggeriq
  • Dongsanchai
  • Hapizx kelate
  • OntahsapO
  • Jowopinter
  • DikYah KEKasih Gelap ku
  • Kujie
  • Kak KAsiH TerSaYang
  • NAZZMAN
  • PUTUBAMBU
  • ABe Eq
  • Pika Merah GeNg BadminTon Pokcik
  • TOK NABE GenG BuDu PokCIk
  • UNCLE J SAIE POKCIK
  • CAPPUCINO ORE KELATE DOK OBERTHESEA GENG PETAI POKCIK
  • ABE ADIE NUN DI LANGKAWI
  • SYAM GENG POKCIK
  • MDMZEND ANAK DIA COMEL
  • AZZA AWEKS KELATE GENG POKCIK
  • CUTE PANDA
  • GIDONG ORE JAUH
  • LANUN YANG TAK JAHAT
  • ABE PUTRA GENG PETAI


  • 'Link' Berguna...

  • Google News
  • Yahoo
  • Hotmail
  • Maybank2U
  • The Star
  • Berita Harian
  • RHB
  • e-Kawan
  • MySpace
  • Friendster
  • Air Asia
  • Golden Screen Cinema
  • KLSE
  • TM Net


  • Arkib...
  • August 2005
  • September 2005
  • October 2005
  • November 2005
  • December 2005
  • January 2006
  • February 2006
  • March 2006
  • April 2006
  • May 2006
  • June 2006
  • July 2006
  • August 2006
  • September 2006
  • October 2006
  • November 2006
  • December 2006
  • January 2007
  • March 2007
  • April 2007
  • May 2007
  • June 2007
  • July 2007
  • August 2007
  • September 2007
  • October 2007
  • November 2007
  • December 2007
  • March 2008
  • April 2008
  • June 2008
  • July 2008
  • August 2008
  • September 2008
  • October 2008
  • November 2008
  • April 2009
  • July 2009
  • August 2009


  • Istimewa...
    Untukmu...

    Jom Sembang...





    Jumlah Pelawat...
    Jumlah Lawatan...
    Terima kasih kepada: -

    Terima kasih kepada CHERYL
    Photobucket
    Blogger
    Chatterbox
    MSJ Box