Monday, May 22, 2006
NiLai PerSaHabTan


menyentuh perasaan........
malam tadi kamu dan kawan baikmu bertengkar.
kamu membuat keputusan tak mahu bercakap dgnnya keesokan harinya.
dia senyum kepadamu.kamu mengetap gigimu kpdnya.
dia menceritakan perkara yg baik tentang kamu kpd kwan2nya yg lain.
kamu pula menyebarkan khabar angin mengenainya.
dia cuba mendekatimu dan menegurmu. tapi kamu tolaknya ke tepi.
baginya kamu seorg kawan yg terbaik. kamu pula rasa dia seorg kawan yg paling teruk pernah kamu jumpa.
dia pun menulis nota kpdmu dan menceritakan semula kenangan manis yg pernah kamu dan dia kongsi bersama.
kamu pula menulis semua saat buruk yg kamu ingat sepanjang bersamanya.
jauh di sudut hatimu kamu mengasihaninya. tapi di hatimu sudah penuh dgn kebencian.

keesokan harinya kamu jumpa satu nota drpdnya:
Dear Kawan ??
saya cuba memberitahu kamu semlm tapi kamu tak beri peluang utk saya bercakap.
saya cuba beritahu kamu berita gembira tapi kamu takut utk mendengarnya.
saya cuba utk senyum kpdmu tapi kamu sambut senyuman saya dgn kebencian.
skrg ni keadaan saya sgt teruk dan makin teruk.
saya minta maaf sbb hari ni saya tak dpt berjumpa dgn kamu.
saya tulis surat semasa saya di hospital.saya sudah kesuntukan masa. saya minta maaf sbb terpaksa beritahu kamu skrg. .
saya minta maaf atas pergaduhan kita,kamu mmg seorg kawan yg hebat. saya janji saya akan sentiasa memerhatikan kamu.
salam kasih sayang,
kamu pun berlari ke hospital utk meminta maaf pdnya.
tapi hanya ibunya saje yg ada di situ. ibunya menekap mukanya dgn kedua belah tgnnya.
dan dia pun menangis.dia melutut dan berdoa supaya Tuhan kembalikan anaknya. kamu sudah terlambat. kamu berharap dpt beritahu kawanmu yg kamu minta maaf dan ucapkan selamat tinggal.

aku just nak kongsi cerita tentang nilai persahabatan..dalam persahaban dan perkenalan ni akan ada suka dan duka ..berkongsi sebuah cerita gembira dan nestapa..kawan yang baik takkan ceritakan keburukan kawannya dan akan sembunyikan keburukan kawan yang ada..nilaikan laa sebuah persahabatan !
kawan yang baik dan sejati sanggup mengharungi lautan yang bergeloran bersama meredah hutan belantara kerana mempertahankan sebuah ikatan persahabatan yang di diimpikan kekal ke hembusan nafas yang terakhir...itulah persahabatan sejati tanpa mengenal batas usia, bangsa , warna kulit dan juga pegangan..kerana kawan yang baik akan membimbing kawan ke arah kebaikan dan mengajak kawan melakukan kebaikan bersama-sama!
kemanisan dalam ikatan persahabatan akan terjalin bila kedua2 pihak merasakan kehangatannya..dalam sebuah hubungan yang berlandaskan kejujuran dan keikhlasan..
aku dalam kehidupan 27 tahun ni blm ada lagi sahabat sejati yang aku temui blh kongsi segala suka dan duka dalam aku mengharungi sebuah kehidupan yang penuh ranjau berduri ni!aku pernah melalui saat genting juga ditipu oleh kawan yang dipercayai..melibatkan wang ringgit dan harta benda ..sbb kita tak tahu dalam hati apa yang tersurat dan tersiratkan..dia nak kawan ngan kita sbb simpati ngan hidup kita yang naif ataupun kawan sbb nak ambil kesempatan atas kelemahan kita..so aku nak nasihatkan diri aku sendiri dan korang yang ada pilil laah kawan mengikut gerak hati korang dan semestinya korang tahu siapa diri dia dan siapa diri korang dalam sebuah perhubungan persahabatan ni..!!
PerSahabaTan AkaN hadir BuaT YaNg MenungGu dan SetIA menAnTI..!

19 Comments:

At 9:54 pm, Blogger Reez said...

100% percaya apa yang diuraikan adalah benar... Cuma nak tambah sedikit..

Kawan yang baik akan sanggup berkorban apa saja demi untuk melihat kawan baiknya bahagia.. Biarpun hatinya sendiri yang terluka.. Pengorbanan sebegini tiada terhad nilainya...

Kawan yang baik bukan sahaja dapat berkongsi suka duka bersama malah mengambil kisah duka itu pergi bersamanya sehingga kita lupa segalanya... Orang selalu cakap, teman ketawa ada merata rata, teman menangis?? Di mana dapat kita cari? Bila susah, semua orang lari...

Kawan baik juga kawan yang dapat memahami kehendak dan isihati kita.. Tahu apa yang kita rasa dan lalui dan pandai menukarkan suasana sedih kepada gembira.. Yang paling penting, dia sentiasa ada bersama kita walaupun kita susah dan serba kekurangan... Tiada apa yang dapat memisahkan kecuali ketentuan TAKDIR....

Lumrah manusia, suka melihat pada yang cantik dan menarik.. Berkawan bukan pada rupa tapi pada hati.. Ikhlas dan jujur itu penting kerana hati yang tidak ikhlas, tidak akan memperoleh kegembiraan dan kebahagiaan..

Kawan yang baik tidak akan berkira dengan kawannya kerana dia sendiri akan berasa puas bila kawannya senang dan gembira..

Simpati dengan hang Madi kerana hang telah melalui pengalaman yang agak suram.. Tetapi ketahuilah, semua ini adalah pengajaran yang paling berguna buat hang.. Den memang yakin! Sekurang kurangnya, hang tahu siapa kawan baik hang dan siapa bukan....

Ooo.. masa den telah tamat, jaga dirimu baik2... Sehingga berjumpa lagi...

Assalamualaikum
Reez

 
At 11:46 am, Anonymous Anonymous said...

... sama-sama merenung apa yang telah kita lalui .. Mengapa kita di tipu ? mengapa kita di tindas ? Mengapa kita di pergunakan ? dan yang penting mengapa kita seringkali di aniaya .. jawapan nya .. kerana kita tidak mengenal diri kita yang sebenarnya ... !! Cakap tidak serupa bikin .. hanya sekadar coretan menghiasi Blog ini .. yang nyata nya .. semuanya ada " sesuatu " yang di inginkan !! Tepuk dada tanya selera ... sekadar sahabat dalam internet belum terbukti akan keikhlasan persahabatan itu .. fikir-fikir kan lah !! Dan yang paling penting jangan lah bermain dengan kata-kata .. kerana kata-kata itulah yang akan membunuh diri kita sendiri .. kerana itu kita sering di pergunakan dan ditipu ... !!! maaf kerana masuk dlam blog ini tanpa di undang !!

 
At 11:51 am, Blogger Asmadi said...

tak perlu undangan nak masuk my blog thanks !

 
At 12:49 pm, Blogger Reez said...

Hmm.. Tidak semua yang diperkatakan adalah benar.. Kadang2 dah kenal lama atau dah berkawan lama pun sanggup memperguna dan menipu! Tak perlu pergi jauh..

Realitinya, manusia sekarang sukar untuk dipercayai.. Tapi adakah wajar kita melabelkan semua orang begitu? Hakikatnya tidak... Ade yang jujur juga...

Bukan nak backing sesiapa cuma dari pengamatan saya, saya rasa kita tidak boleh 100% melabelkan orang sembarangan.. Pokok pangkalnya diri sendiri.. Terpulang pada penilaian masing2..

Kalau semuanya tidak boleh dipercayai, baik jangan berkawan langsung... Proses mencari kawan yang baik bukan mudah.. Selepas melalui segala pahit getir dan masalah, dari situ kita akan ketahui siapakah dia yang kita anggap sebagai kawan yang baik...

Sekadar pandangan yang tidak seberapa...

 
At 4:05 pm, Blogger akuadk said...

assalamualaikum...

Hanya nak menyatakan pendapat. apa yang baik kita ikuti, hanya buruk kita jauhi.

Kawan, teman dan rakan, tiga perkataan yang dirasakan sama ertinya, tetapi adakah kite faham maksudnya? mereka ini sebenarnya orang asing dalam hidup kite. yang hanya mengerti luaran atau zahir kehidupan kite. mereka hanya mampu menafsir apa yang mereka melihat dan tidak batiniah. apakah mereka benar2 faham apa yang kita rasa dan lalui. apa yang tersirat di dalam hati dan perasaan kita. mungkin ada yang mampu memahami tetapi tidak 100% dan mungkinkah mereka sekadar mengagak untuk menyedapkan hati kita. tiada yang pasti dan tahu apa yang tersirat dan tersurat di hati-hati mereka.

Orang yang paling memahami diri kita ialah diri kite sendiri sahaja. diri kita inilah rakan, kawan dan teman yang paling memahami dan mengerti. dengan siapa kita berbicara ketika kita sunyi? dengan siapa kita mengadu ketika kita terasa pedih? siapa yang memujuk hati ketika kita terasa dihina dan diperkecil? itulah diri kite yang setia.

hanya dia yang menyayangi kite. sentiasa menemani kita di mana sahaja dan di setiap waktu dan ketika. jatuh bangun kite hanya dia yang tetap berada di sisi. dialah teman mendengar paling baik dan pemberi nasihat paling memahami.

tetapi adakah kita sedar akan kehadirannya dalam hidup kite. dalam kita masih mencari-cari teman sejati, rupanya kita dah lama mempunyai teman sejati yang sgt2 memahami diri kita sebenarnya.

memang tak dinafikan yang kita memerlukan sesorang untuk mendengar dan memberi pendapat.
oleh itu hargailah diri kita seadanya.

ok....hanya pendapat.

 
At 9:15 pm, Anonymous Anonymous said...

Saya hairan kenapa masih ada orang2 di luar sana masih mempertikaikan tentang erti sebuah persahabatan. Apa penyebabnya agaknya penulis sanggup memberi hujah hujah yang tak bernas jika kita semua nak fikirkan..... Pertama sekali jika memang kita ingin mencari sahabat tak salah jika memberi komen komen yang membangun bukan mengutuk, mengeji . . . ini perangai org Melayu kuno. Terlalu semit, selalu iri hati tentang kejayaan saudara Melayu yang lain,keji sana keji sini, buat mulut cerita yang bukan bukan..macam gini macam mana mahu hidup maju dan kawan ramai,brader... hah!! kalau setan dah duduk dalam hati tu...alamatnya semuanya yang nak di porak peranda kan... Beristighfar lah kawan ku, sedar tak kulit tu sama saja, belacan tu dah terselit di celah celah gigit mu tu...kita serupa lah...orang Melayu... perasan konon nak kutuk saudara Melayu yang lain... sedar diri tu mamat oooi!!! Jaga mulut tu jangan terlalu LAZER....
Ini hanya coretan dari isi hati seorang teman.... if you find it disgusting then go somewhere else to check out other blogs, don't give any disgusting comments that could hurt the feeling of others who are a frequent reader of this blog and most of all, Madi.
Kau sepatutnya ditembak dengan senapang gajah.!!! Hidup pun menyusahkan orang!!
Sorry Madi....saya cuma nak luahkan perasaan saya terhadapa mamat bahalol nie!!
Take care brader!

 
At 9:54 pm, Blogger Telunjuk said...

Walauapapun yang nak dicakapkan, Madi tetap my bro, sahabat, kawan & teman. Case closed!! Muktamad!! Titik!!

 
At 11:53 pm, Blogger Eva Herzigova said...

jangan peduli sangat ler madi komen2 yang tak perlu ! kadang2 eva rasa tak paham some people try to pass judgement about us padahal mereka tak pun mengenali diri kita in person. just stay the way you are ok ! don't try to change yourself just for the sake of somebody else. orang boleh mengata kita apa2 pun tapi yang penting we know who we are and not fooling orang lain kan. blogging is about sharing our life, emotion and thoughts with the world. tapi yang merosakkan ialah people yang never ever boleh tengok orang lain senang. always try to condemn or criticise apa yang orang lain buat ! tak boleh ker just baca blog diam2 without hurting other people feeling with caustic remarks. sometimes eva wonders the state of mind segelintir manusia2 ini. tak tau ler kan ! eva hopes perkara2 macam ni tak akan discouraged madi from carry on blogging. keep up the good work buddy ! we are always behind u 100% all the way. take a very good care of yourself ! in know you will.

 
At 8:46 am, Blogger akuadk said...

krang marah kan aku ker?

 
At 8:57 am, Blogger Asmadi said...

thanks semua atas sokongan...
Akuadk takda sapa yang marah sapa ..pokcik pun tak tahu sebenarnya apa citer tp biarlaa ni hanya sebuah blog dan kalau org suka akan ada orang baca dan kalau tak suka aku tak blh nak paksa org baca!
sekali lagi thank you so muchh pada semua atas sokongan korang!

 
At 2:50 pm, Anonymous maizatul said...

dear asmadi

i dont think so, u kena pilih kawan ikut gerak hati, sebab i pernah melaluinya, i sentiasa gerak hati i, tapi siapa tahu dalam dunia, masih lagi ada manusia yg mengamalkan ilmu khurafat n tahyul, gerak hati anda dah tak valid lagi waktu ini...n i fell lucky, coz i got a great mums, so tell ur mum about ur frends, she will help u to give a clue, and offcouse allah is the great clue.
dont belive ur heart 100%

 
At 1:34 am, Anonymous Anonymous said...

ha ha ha

kawan, sahabat, lover, musuh, family semua nya sama.

kalau tersalah kawan, padah akibat nya.

yang penting niat di hati. kalau niat nak berkawan cuma nak ambil kesempatan, alamat nya menipu diri sendiri lah.

 
At 4:28 am, Blogger ChikaDior said...

tapi yg paling byk menyakitkan ati kita pon... kwn baik kita sendiri...

 
At 2:26 pm, Blogger saiff budiman said...

madi

ermm bagi saif kawan adalah sgalanye , i love my frenz so much , i have frenz yang dah kenal hampir 10thn bygkan bertapa lama nyer kami berkawan ,kami pernah bgaduh , bermasam muka dan sebagai , tapi kami anggap tu adalah lumrah bersahabat , sampai skarang kami masih bkawan , suka duka kami lalui bersama ..segala masalah kami bincang bersama ..

jadi hargai lah kawan sbaiknya ..kerana mereka adalah sgalanya bg kita ...tpi kena pandai mencari kawan. Jangan cari kawan yang makan kawan sudah lah

Saif

 
At 2:08 pm, Blogger perjalanan hidup said...

kan? kb adalah segalanya dalam hidup.

 
At 3:55 pm, Anonymous Anonymous said...

....Sahabat kita yang sebenarnya adalah Ibunkita sendiri .. kerana dia lah teman, dialah rakan dan dialah segala-galanya .. Oleh itu hargai lah Ibu .. Kawan hanya teman .. mungkin juga Teman Tapi Mesra ... dan mungkin jugak teman yang ingin bermesra ...kerana dia mungkin tahu ... siapa diri awak sebenarnya ? Hati- hati dalam memilih kawan .... hari ini dia mungkin ceria .. esok mungkin derita !!

 
At 8:52 am, Anonymous Anonymous said...

..Akum! bagus jugak kalau ada pro & kontra ni .. bolehlah kita nilai tentang pendapat seseorang .... tapi jgan jadi macam MAMAT tu .. overacting tak tentu pasal .. marah kan pendapat Si MAMAT 1 ni ... cermin muka dulu .. sebelum mengutuk .. Itu pendapat dia .biarlah dia nak cakap apa pun .. sebelum senapang gajah tembak dia .. eloklah rasanya .. ambil Belantan .. jolok kau punya ... XXXX dulu .. !! Konon Backing Madi .. jgn ingat orang tak tau maksud yang tersirat !! Berlagak Baik ... tapi hati ... ?

 
At 4:54 pm, Blogger aiz said...

i think you must find of your likes... from there you know who can be your friends... many people don't know the meaning of friends and acquaintance... kawan kena pilih... jadi pilih lah baik baik... apa apa pun be true and keep it real... cheers...

 
At 2:49 pm, Blogger zurin said...

i love my frenz to...
mereka lah kwn saya ketika saya saya kesusahan

 

Post a Comment

<< Home


Permulaan...

  • Home
  • E-mail Saya
  • Buku Tetamu.. Sila Tinggalkan Pesanan


  • Tentang Aku...

    My Photo
    Name:
    Location: Balakong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

    aku ada lah aku .. gelaran pokcik aku terima dengan senang sekali .. apa segala pokcik coretkan dalam blog ni adalah hak dan pandangan peribadi pokcik .. kalau sesiapa tak suka apa yang pokcik borakkan maaflaaa ni adalah hak pokcik di sebuah negara yang aman damai ni .. pokcik bukan artis jauh sekali nak terkenal tp pokcik adalah pokcik yang takda orang lain dapat menjadi pokcik .. sumber inspirasi tentulaah mek pokcik.. anak seorang penoreh getah dari kuala krai..menjelajah ke kota kuala lumpur hanya nak mengejar sebuah cita2 membahagiakan yang ada di sana .. buat kawan2 pokcik yang baru yang lama korang yg selalu datang dan selalu jua pergi ..itulaa asam garam berkawan masa manis bersama masa sedih susah nak berjumpa .. bacalaa blog pokcik ni akan tau laa sapa pokcik ..anak seorang penoreh getah yg punya keazaman wlpun seribu halangan mendatang..!!



    Cuaca & Waktu...

    Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast


    Coretan Dahulukala...

  • Mek.
  • bola sepak.
  • masih ada!!
  • kisah benar
  • aku kembali
  • Cuti panjang
  • Pesta air!
  • sorang-sorang
  • bdminton
  • rehat


  • Teman BicaRa PokCIk

  • HasrulMuin, Ganu Kita
  • Hairi, JB
  • Iz, Bangi
  • Zam, Story of Us
  • Ross, Shah Alam
  • Saif, Orang KL
  • Reez, Transcript Of My Life
  • Suhaimi Pengacara
  • Raja Pelaut
  • Seroja
  • Affendi Osman
  • Abg Bad ERA
  • Mizi "MiziOnline"
  • Cuya
  • Anggeriq
  • Dongsanchai
  • Hapizx kelate
  • OntahsapO
  • Jowopinter
  • DikYah KEKasih Gelap ku
  • Kujie
  • Kak KAsiH TerSaYang
  • NAZZMAN
  • PUTUBAMBU
  • ABe Eq
  • Pika Merah GeNg BadminTon Pokcik
  • TOK NABE GenG BuDu PokCIk
  • UNCLE J SAIE POKCIK
  • CAPPUCINO ORE KELATE DOK OBERTHESEA GENG PETAI POKCIK
  • ABE ADIE NUN DI LANGKAWI
  • SYAM GENG POKCIK
  • MDMZEND ANAK DIA COMEL
  • AZZA AWEKS KELATE GENG POKCIK
  • CUTE PANDA
  • GIDONG ORE JAUH
  • LANUN YANG TAK JAHAT
  • ABE PUTRA GENG PETAI


  • 'Link' Berguna...

  • Google News
  • Yahoo
  • Hotmail
  • Maybank2U
  • The Star
  • Berita Harian
  • RHB
  • e-Kawan
  • MySpace
  • Friendster
  • Air Asia
  • Golden Screen Cinema
  • KLSE
  • TM Net


  • Arkib...
  • August 2005
  • September 2005
  • October 2005
  • November 2005
  • December 2005
  • January 2006
  • February 2006
  • March 2006
  • April 2006
  • May 2006
  • June 2006
  • July 2006
  • August 2006
  • September 2006
  • October 2006
  • November 2006
  • December 2006
  • January 2007
  • March 2007
  • April 2007
  • May 2007
  • June 2007
  • July 2007
  • August 2007
  • September 2007
  • October 2007
  • November 2007
  • December 2007
  • March 2008
  • April 2008
  • June 2008
  • July 2008
  • August 2008
  • September 2008
  • October 2008
  • November 2008
  • April 2009
  • July 2009
  • August 2009


  • Istimewa...
    Untukmu...

    Jom Sembang...





    Jumlah Pelawat...
    Jumlah Lawatan...
    Terima kasih kepada: -

    Terima kasih kepada CHERYL
    Photobucket
    Blogger
    Chatterbox
    MSJ Box