Tuesday, November 18, 2008
Mari Belajar Memasak ..!

hasil daripada tungkus lumus kita orang semua ....kek keju kopi tapi dah tukar nama kek ni jadi kek keju nescafe ..ini disebabkan bahan utama kopi habis stok di pasaran ..susah nak order dari africa jauh sgt .!!
hasil gak tp yg masih sempurna haha sempurna tang mana entahlaa kan ..setelah ikut segala ajaran completelaa kek ni ..sedap ke tak emm tu kena dtg try sendiri ..komen pokcik ..secret recipe akan ditutup pada masa depan haha tunggu kemunculan kek kita orang ni ahha.walaupun pokcik hanya tukang bancuh tp ni hasil penat lelah gakkan haha!
kek sebelum di bakar ..nak kena wat corak-corak dulu ni ..aksi cantik baru ada selera nak makan ..presentation tu penting wpun kurang sedap tp sedap mata memandang !!

tukang bancuh utama dalam resepi kek ni ..kalau takda pokcik takkan terhasillaa kek yang sedap ni ..al kisahnyaa cam ni sabtu lepas ..bila dah habis melawat kakak pokcik tu singgah laa umah kawan pokcik ni ..tgk2 dorang sedang makan dan nak prepare kek lak lps tu ..apa lagi pokcik akan tunjukkan skill memasak yang ada aa..ada ke skill aku ni..

punca kepada segala hasil yang pokcik buat ..kat tin ni laa adanya resepi kek keju kopi ..aaha ganas pelik tp benar tgk kat tin ajer leh buat kek yang sedap ..warning sekali lagi secret recipe akan tutup kedai .nantikan kemunculan kek pokcik namanya ahahah!

tepung gandum ..bahan penting ni dalam buat kek !


gula ...kalau takda ni kurang manis laa kan !
cheese atau bahasa melayunya keju .aaa ni laa bahan paling utama ..kalau takda ni takkan jadi kek keju hah.dah namanya kek keju kan ..kenala ada keju ..apalaa ko ni pokcik !

pokcik sedang mengacau ..biskut yang dihancurkan bersama dengan mentega ..bahan ni akan jadi lapisan bawah kek ..ni dah memang tugas pokcik bab kacau mengacau ni ..kalau tak jadi pun pokcik gak akan dipersalahkan .,..waaa ..minta2laa menjadi !

laksam ..makam malam pokcik sabtu lepas ..ni hasil tangan kawan pokcik sendiri ni..call dia nak ajak makan malam tp dia cakap datang jelaa umah dia makan sana ..pokcik apa lagi bila mengenangkan vitamin F ni apa lagi tak fikir panjang pecut kelisa pokcik 211km/j nak cepat sampai ..!

hidangan makam malam utama ..laksam tu kawan pokcik buat sendiri ..kuah dan isi laksam tu ..gigih bebenor semuanyaa tgk dalam internet jah bahan2 ..senang dah ada teknologi ni !


kuah laksam ...cappucino mesti terliur kan tgk kuah laksam ni ..nanti pokcik poskan kat shieffield sana ..sampai sana tak tau laa jadi ke menda lak ahha!dah jadi masam kot..!
ulam -ulaman penyeri kat dalam mangkuk ..ni bahan nak campak dalam laksam ..sedap weeeh ..malam sabtu lepas puas hati pokcik ..dah laa makan Vitamin F banyak lak tu langsung tarak kuar modal ahah ..kalau cam ni selalu kaya pokcik leh gi haji cepat ni hahah !
















9 Comments:

At 6:46 am, Blogger cappuccino said...

aik pokcik dh tukar jd chef diva ke plak loni...ne kes nk lawan chef wan ngan chef abg mail ne..fuhhh dasyat tuuuu..bak sini sket bunga kantan tu..susah btul nk cari kat uk ne weh...

 
At 11:49 am, Blogger [yAN!e][pUTraJAya] said...

bila pokcik ku sudah mula memasak

kekkekekke

nampak menarik jer kek tu

nak cikittttttttt

 
At 8:14 pm, Blogger Mdm.Zend said...

Wah..pandailah pokcik buat kek...nampak macam sedap sgt jer..untunglah saper dapat bermenantukan pokcik yang macam ni punya rajin...

 
At 12:19 am, Blogger i-chimera said...

hallamekkk tukang bancuh... err... tukang bancuh pun peranan dia penting sesangatlah nak buat satu-satu resepi... nanti boleh bukak kedai ke 'resepi rahsia' pulak...

 
At 11:57 am, Blogger PUTUBAMBU said...

ish..ish..sedapnya kek tu..
sedapnya laksa..

semuanya sedap lah..!

 
At 1:45 pm, Blogger My Green Jade said...

waaa vahhh terer pokcik buat kek jadi kek sebentok kekeke.. :p

kak non nih pong terer gak..tp kalu wat kek jadi hangus ngn oven2 skali.. =))

 
At 3:27 pm, Anonymous enchek CAMERAâ„¢ said...

pokcik
nak skit kek tu !

 
At 7:40 pm, Blogger i'm shin... i'm inesen said...

erkk.. sedapnyaaaaaaaaaaaaa!!

 
At 2:08 pm, Blogger izzu said...

wow, nampak sedap!!!

 

Post a Comment

<< Home


Permulaan...

  • Home
  • E-mail Saya
  • Buku Tetamu.. Sila Tinggalkan Pesanan


  • Tentang Aku...

    My Photo
    Name:
    Location: Balakong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

    aku ada lah aku .. gelaran pokcik aku terima dengan senang sekali .. apa segala pokcik coretkan dalam blog ni adalah hak dan pandangan peribadi pokcik .. kalau sesiapa tak suka apa yang pokcik borakkan maaflaaa ni adalah hak pokcik di sebuah negara yang aman damai ni .. pokcik bukan artis jauh sekali nak terkenal tp pokcik adalah pokcik yang takda orang lain dapat menjadi pokcik .. sumber inspirasi tentulaah mek pokcik.. anak seorang penoreh getah dari kuala krai..menjelajah ke kota kuala lumpur hanya nak mengejar sebuah cita2 membahagiakan yang ada di sana .. buat kawan2 pokcik yang baru yang lama korang yg selalu datang dan selalu jua pergi ..itulaa asam garam berkawan masa manis bersama masa sedih susah nak berjumpa .. bacalaa blog pokcik ni akan tau laa sapa pokcik ..anak seorang penoreh getah yg punya keazaman wlpun seribu halangan mendatang..!!



    Cuaca & Waktu...

    Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast


    Coretan Dahulukala...

  • Berakhir Sebuah Penantian !!
  • CiNta Baru Pokcik!!
  • BerSaMa GemBira ..Episod 1
  • DinnEr With friends..
  • Arrgghhhh!
  • Raya Tak Habis lagi wooo !!
  • MEncaRi KedaMaiAn Hati..
  • THE BoLd CeLEBRaTIOn & KarOKe !
  • BaliK RayA The SeRies ..Episod Terakhir !
  • Balik Raya The Series ..Episod 4


  • Teman BicaRa PokCIk

  • HasrulMuin, Ganu Kita
  • Hairi, JB
  • Iz, Bangi
  • Zam, Story of Us
  • Ross, Shah Alam
  • Saif, Orang KL
  • Reez, Transcript Of My Life
  • Suhaimi Pengacara
  • Raja Pelaut
  • Seroja
  • Affendi Osman
  • Abg Bad ERA
  • Mizi "MiziOnline"
  • Cuya
  • Anggeriq
  • Dongsanchai
  • Hapizx kelate
  • OntahsapO
  • Jowopinter
  • DikYah KEKasih Gelap ku
  • Kujie
  • Kak KAsiH TerSaYang
  • NAZZMAN
  • PUTUBAMBU
  • ABe Eq
  • Pika Merah GeNg BadminTon Pokcik
  • TOK NABE GenG BuDu PokCIk
  • UNCLE J SAIE POKCIK
  • CAPPUCINO ORE KELATE DOK OBERTHESEA GENG PETAI POKCIK
  • ABE ADIE NUN DI LANGKAWI
  • SYAM GENG POKCIK
  • MDMZEND ANAK DIA COMEL
  • AZZA AWEKS KELATE GENG POKCIK
  • CUTE PANDA
  • GIDONG ORE JAUH
  • LANUN YANG TAK JAHAT
  • ABE PUTRA GENG PETAI


  • 'Link' Berguna...

  • Google News
  • Yahoo
  • Hotmail
  • Maybank2U
  • The Star
  • Berita Harian
  • RHB
  • e-Kawan
  • MySpace
  • Friendster
  • Air Asia
  • Golden Screen Cinema
  • KLSE
  • TM Net


  • Arkib...
  • August 2005
  • September 2005
  • October 2005
  • November 2005
  • December 2005
  • January 2006
  • February 2006
  • March 2006
  • April 2006
  • May 2006
  • June 2006
  • July 2006
  • August 2006
  • September 2006
  • October 2006
  • November 2006
  • December 2006
  • January 2007
  • March 2007
  • April 2007
  • May 2007
  • June 2007
  • July 2007
  • August 2007
  • September 2007
  • October 2007
  • November 2007
  • December 2007
  • March 2008
  • April 2008
  • June 2008
  • July 2008
  • August 2008
  • September 2008
  • October 2008
  • November 2008
  • April 2009
  • July 2009
  • August 2009


  • Istimewa...
    Untukmu...

    Jom Sembang...





    Jumlah Pelawat...
    Jumlah Lawatan...
    Terima kasih kepada: -

    Terima kasih kepada CHERYL
    Photobucket
    Blogger
    Chatterbox
    MSJ Box