Tuesday, July 04, 2006
WaJaH KeSayanGaN


Wajah Kesayangan.....

Pernahkah korang menatap wajah orang² terdekat korang saat mereka sedang tidur?.Kalau belum cubalah sekali saja menatap wajah mereka,saat mereka sedang tidur.Pada saat itu adalah eksperesi paling wajar dan paling jujur dari seseorang.Seorang artis yang ketika dipentas nampak cantik dan hebat,tapi akan jadi biasa dan jauh berbeza jika sedang tidur.
Perhatikanlah ayah korang saat dia sedang tidur.Sedarilah betapa badan yang dulu kuat dan gagah kini semakin tua dan lemah.Betapa rambut² putih mulai menghiasi kepalanya,betapa kerutan mulai terpahat diwajahnye.Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan anak²nye..Orang inilah rela melakukan apa saja asal perut kita kekenyangan dan pendidikan kita lancar dan berjaya.
Sekarang lihatlah ibu korang.Kulitnya mulai berkedut dan tangan yang dulu halus membelai² tubuh korang ketika masih bayi,kini bertukar kasar.Orang inilah yang tiap hari menguruskan keperluan korang.Orang ini lah yang rajin palin mengingatkan dan membebel korang,semata² kerana rasa kasih dan sayangnye yang sering disalah ertikan.
Cubalah menatap wajah orang² tercinta itu: Ayah,ibu,suami,isteri,abang,kakak,adik,anak sahabat,semuanya.Rasakan kuasa cinta yang mengalir perlahan²,disaat menatap wajah mereka yang terlelap itu.Rasakan getaran cinta yang mengalir deras,ketika mengingati betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan oleh orang² itu untuk kebahagiaan korang.Pengorbanan yang kadang² tertutup oleh kesalahan kecil,yang entah kenapa selalu nampak besar.
Secara ajaib tuhan mengatur agar pengorbanan itu boleh dinampakkan lagi melalui wajah² jujur disaat mereka sedang tidur.Pengorbanan yang kadang kala melelahkan namun enggan mereka ungkapkan.Namun ekspresi wajah mereka ketika tidur mengungkap segalanya.Tanpa kata,tanpa suara dia berkata "Betapa lelahnya aku hari ini,dan penyebab lelah itu? Untuk sapa aku berlelah²? Tidak lain hanyalah untuk korang.Kenanglah,hargailah,sanjungilah ibu,bapa,kakak,abang,suami,isteri,anak,sahabat yang telah melewati hari² suka dan duka bersama korang.
Bayangkan lah,sekiranya hari esok ,mereka tidak lagi membuka mata untuk selama-lamanye.....
aku sekadar nak berkongsi sesuatu yang betul menyentuh perasaan aku setelah aku baca..betapa besarnya pengorbanan wajah2 orang yang terdekat ngan kita..wajah2 inilah yang mewarnai hidup kita seharian ..dan wajah ini jugalaa yang menemani kita semasa melayari bahtera kehidupan yang penuh ranjau..
minggu ni takda menda sangat yang aku buat just lepak umah layan world cup ..waduh team aku kuar sudah ..brasill..skrg aku fokus kat portugal pulak..hope boleh kalahkan france..cayokk Portugal..hidup Cristiano Ronaldo..ehh.
aku skrg dalam stage nak consider kerja lain..apa pendapat korang aku ada laa saru keja ni as a event management exec..ni deal ngan kerajaan dan semi-gov..!big company gak ..so harus kah aku kuar dari compani ni nak cari pengalaman dan pengetahuan baru??...oklla titik noktah berakhir sini dulu..bersua kembali.....

6 Comments:

At 9:44 pm, Blogger Reez said...

Assalamualaikum...

Pernah sekali den perhatikan wajah orang kesayangan pujaan hati.. Waktu itu, terpancar keikhlasan diwajahnya... Tersentuh hati seketika... Tapi susah juga untuk kita mendapat kebenarannya... Semua ini terlalu subjektif... Bila kita lihat rupa seseorang, belum tentu kita tahu isi hatinya... Hanya bila kita sudah mengenalinya untuk sekian lama baru kita tahu kebenarannya

Errmm... tak tahulah, cuma pendapat den...

Tukar kerja tu OK, cuma kita kena tahu hala tuju kita... Objektif kita... Matlamat kita... Apa yang kita inginkan supaya semua ini boleh dijadikan panduan bila membuat keputusan... Yang paling penting, ianya akan MERUBAH KEHIDUPAN hang di masa hadapan.. For GOOD or BAD...

Fikiran semua aspek tanpa memandang remeh isu kecil kerana bila kita sudah mula melangkah, tiada pilihan untuk kita berundur... Make sure, It is THE BEST CHOICE...

Den sokong hang move to various sector.. Gain as much experience and knowledge as possible... "spread your wings".. Go ahead.. But remember, think before you leap.. Semua ini akan mengurangkan risiko dan masalah hang dimasa hadapan!

Dont worry, kengkawan sentiasa support hang dari belakang (those yang memahami hang dan ikhlas dengan hang le)

 
At 4:43 am, Anonymous Anonymous said...

Betultuh what Reez js said Madi! What ur expectation u wanna get from such positions, the gains & not forgetting the pains as well hehe... Since ure still young & energetic, so ure excused from thinking too much abt it at these moment...Try into new ventures, world of professionalism. I heard abt that event management stuffs, quite challenging career so kalo Madi pernah organize mana2 small event then u`ve got the hints of it at least. Mmg memeningkan ttp mencabar ye tak? Howeever, I`ll support whatever ur decision gonna be? I believed u`ve taken full considerations before u finalised everythg to take this opportunity. Remember, "Gud opportunities never come twice!"
Smekom Madi, I baru bangun nih, dooze off awal smlm, letih sgt n ngantuk sama, baru jer bangun jam 415am & ready2 nk pi kje sat lagi, 530am kene berangkat mcm biase ler nnt. Wokey hv a nice day, met kje & ceria/gemilang di hari2 mendatang! Wslm!
- Q smoker!

 
At 3:10 pm, Blogger damnlyweird said...

sexy nyer wajah madi tu....

 
At 4:10 pm, Anonymous Kasih said...

well, lam idup perlu kn perubahan.. kalo takut nk berubah maka kita ttp berada di takuk yg lama...

nk berjaya lam idup kita perlu ada plan agar apa yg kita plan menjd nyata :)...

kn u gak yg kata, u nk jd somebody yg dikenali, so u kena plan lam masa brapa thn dr skarang u btl2 berjaya lam idup...

tanpa matlamat dan hala tuju, impian x mungkin menjd kenyataan.. ilmu harus diperolehi dr masa ke semasa... belajar la sesuatu yg baru agar makin bertambah ilmu 2...

idup kalo merasa senang jer x guna, maka 2 la harus melalui kesusahan supaya dpt menghadapi apa jua keadaan....

gan perubahan2 yg bakal berlaku, akan lbh mematangkan diri, akan lbh menghargai erti idup dan kehidupan.... :)

gud luck dear ;)

 
At 9:06 pm, Blogger Telunjuk said...

Hey Madi...

Wajah2 yang selalu Joe suka lihat ialah wajah2 anak2 buah Joe semasa mereka dalam buaian mimpi. . . selain menujukkan keriangan, keceriaan, tenang..... & bebas dari masalah...Kadang kala geram sangat nak saja Joe cium mereka sepuas puasnya semasa mereka dalam buaian mimpi...I love them!!

Madi..kalau hang nak bertukar pekerjaan pastikan pekerjaan itu secocok dengan jiwa hang tu. Jika hang mampu membuat perkerjaan itu tanpa paksaan , cubalah....Joe sokong 100%..it's good to spread your wings when you are able to, at the moment..but never regret in the future for not having to try something new when you are young.

Nanti bila hang pulang ke Kota Bahru, kirim salam kat Mek hang okay!!!

Take care, bro

* gambar di atas tu ,mengancam lah , Dee... ( he he he he )

 
At 4:25 am, Anonymous noblemien said...

hmmm.. tak pernah terpikir pon nk buat mcm tu before bace ur entry... tp lepas je bace terase cm nk tengok2 jugak wajah abah, mak.. hmm tak tahu ade peluang ke tak nk tgk diorg.. mintak2 sempat.. 1 1/2 thn je lagi before balik mesia.. and ble balik nanti... mie nk tgk diorg puas2... sbb ape yg madi ckp dlm entry tu mcm betul2 sgt...

skg ni, walaupun i cannot see them face to face, tp ble mie tgk gambo diorg.. mie rase semacam r.. rase bersalah sgt2.. sbb mase dulu mie mmg jahat.. selalu buat diorg sedih.. tp diorg tetap syg mie mcm diorg syg anak2 diorg yg lain.. and i am lucky to have them tho.. and now.. mie dh taknak sakitkan hati diorg lagi.. mie nk jadi anak yg baik.

hopefully ble mie dh balik mesia nanti, mie akan berubah jadi anak yg taat dan patut kat mereka.. mereka dh banyak berjasa kat mie... dh byk titisan peluh diorg jatuh kebumi sbb nk besarkan anak2 jadi org yg berjaya.. dh banyak air mata dorg yg jatuh sbb mie.. and mie taknak ulang kesilapan yg dulu dh...

waaa... thanks sbb tulis entry yg amat 'menginsafkan' sekali.. glad to read it...

 

Post a Comment

<< Home


Permulaan...

  • Home
  • E-mail Saya
  • Buku Tetamu.. Sila Tinggalkan Pesanan


  • Tentang Aku...

    My Photo
    Name:
    Location: Balakong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

    aku ada lah aku .. gelaran pokcik aku terima dengan senang sekali .. apa segala pokcik coretkan dalam blog ni adalah hak dan pandangan peribadi pokcik .. kalau sesiapa tak suka apa yang pokcik borakkan maaflaaa ni adalah hak pokcik di sebuah negara yang aman damai ni .. pokcik bukan artis jauh sekali nak terkenal tp pokcik adalah pokcik yang takda orang lain dapat menjadi pokcik .. sumber inspirasi tentulaah mek pokcik.. anak seorang penoreh getah dari kuala krai..menjelajah ke kota kuala lumpur hanya nak mengejar sebuah cita2 membahagiakan yang ada di sana .. buat kawan2 pokcik yang baru yang lama korang yg selalu datang dan selalu jua pergi ..itulaa asam garam berkawan masa manis bersama masa sedih susah nak berjumpa .. bacalaa blog pokcik ni akan tau laa sapa pokcik ..anak seorang penoreh getah yg punya keazaman wlpun seribu halangan mendatang..!!



    Cuaca & Waktu...

    Click for Kuala Lumpur, Malaysia Forecast


    Coretan Dahulukala...

  • Hari semakin mengejar aku , masa sering menghampir...
  • KelAb iNSANsEnI...
  • YanG TErsAyaNg
  • JaDUal BaRu
  • AlOr StaR
  • NiLai PerSaHabTan
  • Mek.
  • bola sepak.
  • masih ada!!
  • kisah benar


  • Teman BicaRa PokCIk

  • HasrulMuin, Ganu Kita
  • Hairi, JB
  • Iz, Bangi
  • Zam, Story of Us
  • Ross, Shah Alam
  • Saif, Orang KL
  • Reez, Transcript Of My Life
  • Suhaimi Pengacara
  • Raja Pelaut
  • Seroja
  • Affendi Osman
  • Abg Bad ERA
  • Mizi "MiziOnline"
  • Cuya
  • Anggeriq
  • Dongsanchai
  • Hapizx kelate
  • OntahsapO
  • Jowopinter
  • DikYah KEKasih Gelap ku
  • Kujie
  • Kak KAsiH TerSaYang
  • NAZZMAN
  • PUTUBAMBU
  • ABe Eq
  • Pika Merah GeNg BadminTon Pokcik
  • TOK NABE GenG BuDu PokCIk
  • UNCLE J SAIE POKCIK
  • CAPPUCINO ORE KELATE DOK OBERTHESEA GENG PETAI POKCIK
  • ABE ADIE NUN DI LANGKAWI
  • SYAM GENG POKCIK
  • MDMZEND ANAK DIA COMEL
  • AZZA AWEKS KELATE GENG POKCIK
  • CUTE PANDA
  • GIDONG ORE JAUH
  • LANUN YANG TAK JAHAT
  • ABE PUTRA GENG PETAI


  • 'Link' Berguna...

  • Google News
  • Yahoo
  • Hotmail
  • Maybank2U
  • The Star
  • Berita Harian
  • RHB
  • e-Kawan
  • MySpace
  • Friendster
  • Air Asia
  • Golden Screen Cinema
  • KLSE
  • TM Net


  • Arkib...
  • August 2005
  • September 2005
  • October 2005
  • November 2005
  • December 2005
  • January 2006
  • February 2006
  • March 2006
  • April 2006
  • May 2006
  • June 2006
  • July 2006
  • August 2006
  • September 2006
  • October 2006
  • November 2006
  • December 2006
  • January 2007
  • March 2007
  • April 2007
  • May 2007
  • June 2007
  • July 2007
  • August 2007
  • September 2007
  • October 2007
  • November 2007
  • December 2007
  • March 2008
  • April 2008
  • June 2008
  • July 2008
  • August 2008
  • September 2008
  • October 2008
  • November 2008
  • April 2009
  • July 2009
  • August 2009


  • Istimewa...
    Untukmu...

    Jom Sembang...





    Jumlah Pelawat...
    Jumlah Lawatan...
    Terima kasih kepada: -

    Terima kasih kepada CHERYL
    Photobucket
    Blogger
    Chatterbox
    MSJ Box